Ambachtelijk leer bewerken (gevorderd)

Resultaten van ambachtelijk leer bewerken zien we vaak terugkomen in producten als zadels en kleding en aanverwante artikelen uit met name de country en western sfeer. Maar met de toegenomen aandacht voor het ambacht zijn ook steeds meer toepassingen in meer hedendaagse tassen en accessoires te zien.

Basiscursus
In deze cursus krijg je de kans de basisvaardigheden van ambachtelijke leerbewerking eigen te maken. Laat je drijven door een mooi stuk leer, prachtige gereedschappen en de meest bijzondere technieken en ga naar huis met je eigen bewerkte tas.
De cursus ambachtelijk leer bewerken bedoeld voor beginners behandelt de meest voorkomende technieken van het ambachtelijk leer bewerken. In deze cursus maak je een tasje waarin een aantal eigen keuzes mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke afbeelding je gaat gebruiken, dat kunnen ook je initialen zijn en hoe je de randen wilt afwerken. Je kunt er een heuptasje van maken of met twee lusjes/oogjes er een draagriem aan bevestigen. Na deze cursus kun je je in de vervolgcursussen verder bekwamen.
De volgende technieken worden behandeld:

 • Toolen (stempelen) van leer
:
 • Stikken met de hand.
 • Vlechten van leer: Vlechten als randafwerking
 • Kleuren van leer: Omdat je werkt met ongekleurd leer kun je het achteraf van kleur voorzien. Hoe je dat doet en met welk materialen leer je hier.

Gevorderde cursus
Om aan deze cursus te kunnen deelnemen moet kennis en ervaring aanwezig zijn. De volgende technieken worden verder uitgediept:

 • Toolen
 • Embossen
 • Liften van leer
 • Verven van leer

Deze cursus bestaat uit 20 of 21 uur die onderverdeeld zijn in 3 bijeenkomsten van 7 uur of  5 bijeenkomsten van 4 uur op vrijdag of zaterdag. Check hiervoor de beschikbare data hieronder.

Kosten: €398,- (vrij van BTW), inclusief koffie en thee en exclusief materiaal *
Vereisten voor basiscursus: geen/ Voor de gevorderde cursus: basiscursus.
Na deze cursus: kun je op ambachtelijke wijze een voorwerp van tuigleer maken en afwerken

*bijkomende geschatte materiaalkosten liggen rond de € 25 – 60.  Afhankelijk van materiaalkeuzes.

Beschikbare startdata:

 • Ambachtelijk leerbewerken (gevorderd) Vrijdag - 10:00 - 17:00 uur
  20-09-2024, 27-09-2024, 11-10-2024

Kijk hier voor een overzicht van alle geplande cursussen