Ambachtelijk leer bewerken

Resultaten van ambachtelijk leer bewerken zien we vaak terugkomen in producten als zadels en kleding en aanverwante artikelen uit met name de country en western sfeer. Maar met de toegenomen aandacht voor het ambacht zijn ook steeds meer toepassingen in de meer hedendaagse tassen en accessoires te zien.

Om leer te kunnen bewerken heb je een aantal speciale gereedschappen nodig. Met deze gereedschappen kun je mooie kunstwerken van leer maken. In deze cursus krijg je de kans de basisvaardigheden van ambachtelijke leerbewerking eigen te maken. Laat je drijven door een mooi stuk leer, prachtige gereedschappen en de meest bijzondere technieken en ga naar huis met je eigen bewerkte tas.

De cursus ambachtelijk leer bewerken behandelt de meest voorkomende technieken van het ambachtelijk leer bewerken. In deze cursus maak je een tasje waarin een aantal eigen keuzes mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke afbeelding je gaat gebruiken, dat kunnen ook je initialen zijn en hoe je de randen wilt afwerken. Je kunt er een heuptasje van maken of met twee lusjes/oogjes er een draagriem aan bevestigen.

De volgende technieken worden behandeld:

Stempelen van leer:

Met behulp van ponsen wordt een in het leer aangebrachte tekening uitgeklopt. Door te kloppen op de rand van de lijnen van de tekening wordt een hoogteverschil in het leer aangebracht waardoor langzaam de tekening uit het leer tevoorschijn komt.

Stikken met de hand:

Handmatig gestikt leer is zeer duurzaam en heeft een hoge decoratieve waarde. Alle ins en outs worden behandeld.

Vlechten van leer op diverse manieren:

Vaak gebruikt om koorden of versierselen en ornamenten van leer te creëren. Een bewerkelijke maar ook zeer mooie techniek, ook goed toepasbaar als hengsel van tassen.  Er bestaan boeken vol met vlechttechnieken, maar we gaan ons richten op een aantal randafwerkingstechnieken en een losse vlecht, die de basis vormt voor meet ingewikkelde vlechttechnieken

Kleuren van leer

Omdat je werkt met ongekleurd leer moet je als je dat wilt, achteraf het voorwerp (tas, riem etc.) van kleur voorzien. Hoe je dat doet en met welk materialen leer je hier.

Deze cursus bestaat uit 20 uur die onderverdeeld zijn in 4 bijeenkomsten van 5 uur op vrijdag of zaterdag. De bijeenkomsten worden, mits anders aangegeven, om de week gehouden. Daarnaast wordt de cursus ook als “stoomcursus” aangeboden. In dat geval bestaat de cursus uit 3 lesdagen van 7 uur, meestal wekelijks maar dat kan ook om de week zijn. Check hiervoor de beschikbare data hieronder.

  • Kosten: €385,- (vrij van BTW), inclusief koffie en thee
  • Vereisten voor deze cursus: geen
  • Na deze cursus: kun je op ambachtelijke wijze een voorwerp van tuigleer maken en afwerken

Direct inschrijven

Schrijf je direct in voor deze cursus/workshop door op onderstaande button te klikken.

Direct inschrijven

Beschikbare startdata:

  • Ambachtelijk leerbewerken Vrijdag 16 oktober (30-10-2020 en 11-11-2020) 10:00 - 17:00 uur
  • Ambachtelijk leerbewerken Zaterdag 24 oktober ( 31-10-2020 en 07-11-2020) 10:00 - 17:00 uur
  • Ambachtelijk leerbewerken Zaterdag 28 november (12-12-2020 en 19-12-2020) 10:00 - 17:00 uur

Kijk hier voor een overzicht van alle geplande cursussen