Handstikken

In deze cursus leer je het stikken zonder machine.  Deze cursus is bedoeld voor professionals die hun vaardigheden willen uitbreiden of zij die kennis willen maken met deze specifieke techniek van het ambachtelijk leer bewerken. Hier behandelen we de zadelsteek. Er wordt een klein item naar keuze gemaakt waarin deze steek wordt toegepast. Ook wordt er aandacht besteed aan de randafwerking (randen).

Voor het stikken met de hand zijn er allerhande verschillende gereedschappen nodig. Deze techniek wordt veelal gebruikt om reparaties uit te voeren in tuigleer of te naaien op plekken waar je met de machine niet bij komt. De lagen leer die op elkaar genaaid moeten worden, worden geklemd tussen twee planken. Hierdoor heb je je handen vrij om te naaien. Je hebt natuurlijk garen nodig en 2 naalden. De draad wordt op een speciale manier aan de naalden bevestigd zodat de draad tijdens het naaien niet uit de naald kan glijden. Voor tuigleer wordt pekdraad gebruikt.

Deze cursus bestaat uit 14 uur (2 bijeenkomsten van 7 uur) op vrijdag of zaterdag.  Check hiervoor de beschikbare data hieronder.

  • Dag: Kijk voor beschikbare data hieronder. Of als je met een groep ( min 4-5 pers) wilt komen op een andere datum stuur dan een mail naar: interesse@hetleerlokaal.nl
  • Tijd: Van 10.00 tot 17.00
  • Kosten: € 265 btw vrijgesteld en exclusief materiaal*. Koffie en thee inbegrepen.
  • Vereisten voor deze cursus: Ambachtelijk leerbewerken basis aanbevolen, maar geen vereiste
  • Na deze cursus: kun je indien gewenst doorgaan met de overige technieken.

* bijkomende geschatte materiaalkosten liggen rond de € 25 – 35.  Afhankelijk van materiaalkeuzes.

Kijk hier voor een overzicht van alle geplande cursussen