Jaaropleiding tassen maken

De jaaropleiding omvat een totaalpakket, van praktijk én theorie, waar in 50-wekelijkse lesdagen, naast de verschillende technieken onder andere ook aspecten als materiaalkennis, design en het op de markt zetten van een collectie aan bod komen. In totaal worden er 10-11 tassen gemaakt.

Om een optimale begeleiding te kunnen garanderen zullen de groepen niet groter zijn dan negen cursisten. Mocht de groep groter worden dan komt er een extra assistent en lokaal bij en vanaf dertien personen wordt de groep gesplitst in twee groepen ieder met een eigen docent en lokaal. Maar iedere cursist heeft altijd de beschikking over een eigen stikmachine zodat er nooit gewacht hoeft te worden.

De opleiding omvat in totaal 50 lesweken verspreid over 14 tot 15 maanden (afhankelijk van vakantiespreiding en aanvangsdatum). Er starten twee groepen per jaar op maandag, dinsdag of donderdag. De eerstvolgende startmogelijkheid is op dinsdag 12 maart 2024. 

Je hebt  50 weken effectief les en deze keer is dat dus op dinsdag. De vakanties houden we aan zoals ze worden aangegeven voor Nederland-zuid en zijn niet in de 50 weken inbegrepen. Een totaal overzicht van de dagen dat je geen les hebt krijg je in de startmail ongeveer een maand vóór aanvang van de opleiding.

Na de opleiding ben je in staat om zelfstandig een tassenlijn op te zetten en een eigen label te beginnen of tassen in opdracht te vervaardigen. Zowel voor particulieren als voor bedrijven. De opleiding wordt afgesloten met een eindwerkstuk. Bij gebleken inzet en vaardigheid wordt het diploma uitgereikt.

Bij de opleiding is een basisgereedschapset inbegrepen. Ook krijgt de cursist 10% korting op overige cursussen en workshops die in de periode van de jaaropleiding worden aangeboden.

Ervaren docenten
Je krijgt les van zeer ervaren en bevoegde docenten met meer dan 20 jaar praktijkervaring. Daarnaast geven de meeste docenten al 10 jaar les bij het LeerLokaaL De docenten hebben zowel voor hun eigen label als voor andere tassenmerken gewerkt.

Praktische info

  • 50 bijeenkomsten, lestijden van 10.00 – 17.00
  • Twee startmomenten per jaar
  • Eerstvolgende startmoment: dinsdag 12 maart 2024
  • Kosten: € 4.990 vrijgesteld van BTW (inclusief een eigen gereedschapset, exclusief gebruikte materialen*, inclusief koffie en thee.)
  • 10 % korting op cursussen en workshops bij het LeerLokaaL

* bijkomende geschatte materiaalkosten liggen rond de € 30 – 50 per tas.

De Inhoud van de opleiding


Je begint met een kennismaking met de belangrijkste machines die gebruikt worden in het vak van tassenmaker. De revue passeren onder andere: De schalmmachine, de vrije arm stikmachine, de handspindel, de strokensnijmachine. Je leert hoe de machines te gebruiken en als eerste werkstuk maak je je een eigen gereedschapsrol.

Een belangrijk onderdeel in het vak van tassenmaker is het maken van patronen. Er wordt uitgelegd wat grond- en deelpatronen zijn. Hoe deze te maken en aan te passen aan je eigen ontwerpen. Patroontekenen wordt in dit deel al direct toegepast op de techniek van keersoufflé. De keersoufflé is een techniek die je onder andere terugvindt in de ouderwetse schooltas, maar die je ook in andere hedendaagse tassen kunt gebruiken. Het zijn in de meeste gevallen tassen gemaakt van standig ( stevig) leer zodat ze kunnen blijven staan als je ze neerzet.

Bij de shopper in drie delen leer je ruimte te maken in een tas zónder gebruik te maken van een extra deel (soufflé) Door de manier van stikken ontstaat er volume in de tas. Deze techniek is te gebruiken in een hele tas maar ook in delen van tassen. Ook leer je hier: het maken van het binnenwerk van een tas ( voering met vakken),het inzetten van ritsen, het omboeken van leer en het maken van een draagriem. Voor deze tas gebruiken we een soepele leersoort.

In een reeks van lessen gaan we een zadeltas maken. Natuurlijk maak je ook hier weer je eigen variant op het model. Het model is afgeleid – zoals de naam al aangeeft van de tassen die aan het zadel (van een paard) werden gedragen. Je leert hier weer een nieuwe techniek om ruimte in een tas te maken (soufflé) en daarbij ook een andere manier om de tas ‘op te bouwen’.

De beugeltas -of dokterstas, zoals de meesten hem kennen heeft als kenmerk dat het sluitmechanisme bestaat uit twee baleinen die ofwel voorgevormd (voorgebogen) zijn, ofwel met de hand gebogen en bekleed worden. Wij gaan van deze laatste techniek uit.

De techniek gebruikt in deze tas noemen we het doorlopend soufflé. Dat wil zeggen dat het voor- en achterpand verbonden zijn door een soufflé uit één stuk. In deze tas is de rits verwerkt in de bovenkant van de soufflé. In deze module komen de volgende technieken aan bod:

  • Doorlopende soufflés berekenen
  • Passepoils langs beide kanten; voor- en achterpand
  • Handvaten met kern
  • Voering afwerken door afbiezen met band
  • Het verstevigen met diverse materialen

De hier toegepaste techniek ‘soufflé met aangestikte bies’ zorgt ervoor dat beide soufflé’s dieper in de tas komen te liggen. Afhankelijk van de gekozen biesbreedte vallen de soufflé’s meer of minder naar binnen in de tas. Hierdoor wordt de inhoud van de tas wel beïnvloed natuurlijk. Deze techniek leent zich zowel voor kleine avondtasjes (clutches) als voor grotere damestassen.

Verder leer je ook het  verstevigen met behulp van texon en schuim van kleppen biezen en bodem

De naam voor deze tas is driehoeksoufflé, naar de vorm van de soufflé die erin verwerkt is. De techniek wordt ook wel ‘vouwsoufflé’ genoemd. Toch is dat niet het meest kenmerkende element van deze tas. De techniek waar het hier om gaat is het terugvallen van de soufflé in het ontwerp, waardoor er een mooi ruimtelijk effect ontstaat. Als je goed kijkt zul je zien dat de soufflé ook een vierkante of andere vorm kan hebben. Een leuk gegeven voor verdere ontwerpen.

De Harmonica- of vouw souffle is in principe een tas met meerdere losse compartimenten aan elkaar gestikt. Bij een dubbele vouwsoufflé ontstaan drie verschillende compartimenten. Voor meer uitdaging kan je ook nog extra ritsvakken toevoegen.In deze cursus leer je hoe je de vouwsoufflés samenvoegt en afwerkt. Je leert hoe een ritsvak geplaats wordt tussen de souffles.Technieken die aan bod komen: omboeken, verstevigen, kantlakken, schalmen. Losse voering inhangen met voeringsoufflé

Bij klein lederwaren speelt functionaliteit een grote rol. Creditcards, (munt-) geld, foto’s, persoonsbewijzen en dergelijke moeten allemaal worden on- dergebracht in een zo compact mogelijke ruimte. Er gebeurt dus veel op een klein oppervlak. Veel vakjes, vaak gevoerd, omgeboekt en vaak ook met veel stiknaden. Allemaal millimeterwerk waarbij direct opvalt als iets niet recht of lelijk gestikt is. In deze module komen twee veel gemaakte en ge- bruikte klein lederwaren artikelen aan bod: de portemonnee en de agenda.

In deze module gaan we een kanaalbeugeltas maken, een klassiek model met een karakteristieke beugel- sluiting. Dezelfde sluiting die ook wel in beursjes of knippen wordt gebruikt. Een kanaalbeugel is een beugel die opgevuld wordt door het gebruikte materiaal:

leer, voering of texon, waarna deze wordt gefixeerd.

Ontwerpers van mode en tassen,  kunstschilders en beeldhouwers zijn een voorbeeld van beroepsgroepen die weinig op hebben met commercieel denken. Als je geïnteresseerd bent in het maakproces dan lijkt vaak alles wat daarna komt bijzaak. En dat is natuurlijk niet waar. Of je nou van je vak wilt leven of in ieder geval de kosten wilt terugverdienen, belangrijk is dat je je werk kunt en wilt verkopen.

Hoe je dat doet, welke stappen moet je daarvoor zetten en hoe je de kans vergroot op commercieel succes, daar gaat deze module ‘commercieel voor creatieven’ over.

In deze module wordt je uitgedaagd anders na te denken over je collectie. Je gaat denken vanuit vorm en materiaal. Met behulp van verschillende technieken zoals vervreemding kom je bijvoorbeeld op een andere manier om een klep een handvat of sluiting vorm te geven waardoor je je tas  en collectie uniek kunt maken.

Aan bod komt onder andere het genereren van ideeën, het selectieproces en het visualiseren van je tas. Je leert kijken naar ontwerpen uit de geschiedenis maar ook uit de hedendaagse mode. Je analyseert het materiaal en maakt je eigen inspiratie boekje .

Op basis hiervan ga je onder andere met behulp van schetsen de stap zetten van idee naar werkelijkheid. Na het maken van keuzes over materiaal en fournituren kan de technische tekening gemaakt worden. Samen met de docent en collega’s wordt de cursus afgesloten in een gezamenlijke presentatie.

Al vanaf het prille begin van de jaaropleiding kom je in aanraking met verschillende soorten en kwaliteiten leer. Maar hoe weet je nu precies wat je in in handen hebt…..is het van een buffel, koe, geit of een schaap. En hoe zit het met de kwaliteit ….. dit en nog veel meer ga je ontdekken en leren van een ervaren specialist op dit gebied.