Ambachtelijk leer bewerken

Resultaten van ambachtelijk leer bewerken zien we vaak terug komen in producten als zadels en kleding en aanverwante artikelen uit met name de country en western sfeer. Maar met de toegenomen aandacht voor het ambacht zijn ook steeds meer toepassingen in de meer hedendaagse tassen en accessoires te zien.

Om leer te kunnen bewerken heb je een aantal  speciale gereedschappen nodig. Met deze gereedschappen kun je mooie kunstwerken van leer maken. In deze cursus krijg je de kans de basisvaardigheden van ambachtelijke leerbewerking eigen te maken. Laat je drijven door een mooi stuk leer, prachtige gereedschappen en de meest bijzondere technieken en ga naar huis met je eigen bewerkte tas.

De cursus ambachtelijk leer bewerken gaat verder en dieper dan de workshop in op de technieken van het ambachtelijk leer bewerken. In deze cursus ga je ook met een tas naar huis waarin alle technieken gebruikt zijn. Een voorbeeld daarvan zie je hier.

De volgende technieken worden behandeld:

Stempelen van leer
:
Met behulp van ponsen wordt een in het leer aangebrachte tekening uitgeklopt. Door te kloppen op de rand van de lijnen van de tekening wordt een hoogteverschil in het leer aangebracht waardoor langzaam de tekening uit het leer tevoorschijn komt.

Stikken met de hand:
Handmatig gestikt leer is zeer duurzaam en heeft een hoge decoratieve waarde. Alle ins en outs worden behandeld.

Vlechten van leer op diverse manieren:
Vaak gebruikt om koorden of versierselen en ornamenten van leer te creëren. Een bewerkelijke maar ook zeer mooie techniek, ook goed toepasbaar als hengsel van tassen.

Afwerkingstechnieken:
Vlechtwerk wordt vaak als afwerking langs randen gebruikt. Hoe je dat doet daar gaan we hier  dieper op in.

BewarenBewaren