Ambachtelijk leerbewerken

In deze inspirerende workshops kan de cursist zich verdiepen in verschillende technieken die in het verleden vaak werden gebruikt. Per workshopdag staat één techniek centraal. Al deze technieken worden uitgevoerd in plantaardig gelooid leer. Daar het leer nog niet gekleurd is kan het desgewenst achteraf naar keuze ingekleurd worden.

De volgende technieken worden behandeld:

  • Stempelen van leer.
  • Vlechten van leer,
  • Kleuren van leer
  • Vervormen van leer. (2 dagen)

Ieder techniek is een aparte workshopdag waarvoor per techniek moet worden ingeschreven. Alleen het vervormen van leer beslaat twee dagen achter elkaar in een weekend.

 

Handstikken

Helemaal terug naar de basis. Het leer wordt gestikt met behulp van een naald en gewaxte draad. Vooraf maak je met hulpmiddelen gaten in het leer zodat de naald en draad er makkelijker doorheen gaan. Het eindresultaat is een ambachtelijk werkstuk. In deze workshop worden verschillende steken behandeld en krijg je tips voor een professoneel resultaat.

Stempelen van leer
Met behulp van ponsen wordt een in het leer aangebrachte tekening uitgeklopt. Door te kloppen op de rand van de lijnen van de tekening wordt een hoogte verschil in het leer aangebracht waardoor langzaam de tekening uit het leer lijkt te verschijnen. In deze workshop gaan we dieper in op wat verschillende technieken, die in de basiscursus niet af nauwelijks aan bod kunnen komen.

Vlechten van leer op diverse manieren
Vaak gebruikt om koorden of versierselen en ornamenten van leer te creëren. Een bewerkelijke maar ook zeer mooie techniek, ook goed toepasbaar als hengsel van tassen.  Er bestaan boeken vol met vlechttechnieken, maar in deze workshop gaan we ons richten op een aantal randafwerkings-technieken en een losse vlecht, die de basis vormt voor meet ingewikkelde vlechttechnieken

Vervormen van leer
Deze workshop behandeld het leren ‘wetformen’ van het leer. Met behulp van een houten mal gaan we doormiddel van het door en door nat maken, het leer dwingen om een bepaalde vorm aan te nemen. Deze vorm moet drogen. Daarom duurt de workshop 2 dagen

  • De prijs van deze minicursussen zijn: € 170 btw vrijgesteld en inclusief materiaal. Koffie, thee en lunch inbegrepen. Het vervormen van leer kost €360 btw vrijgesteld, incl. materiaal, koffie, thee en lunch.
  • Tijden: zaterdagen:  van 10.00 tot 16.00 kijk voor data hier Het vervormen van leer vindt plaats op een zaterdag en zondag (10.00 tot 16.00).
  • Aanmelden kan via het inschrijfformulier