Ambachtelijk leer bewerken (mini cursus)

Resultaten van ambachtelijk leer bewerken zien we vaak terugkomen in producten als zadels en kleding en aanverwante artikelen uit met name de country en western sfeer. Maar met de toegenomen aandacht voor het ambacht zijn ook steeds meer toepassingen in de meer hedendaagse tassen en accessoires te zien.

Om leer te kunnen bewerken heb je een aantal speciale gereedschappen nodig. Met deze gereedschappen kun je mooie kunstwerken van leer maken. In deze cursus krijg je de kans de basisvaardigheden van ambachtelijke leerbewerking eigen te maken. Laat je drijven door een mooi stuk leer, prachtige gereedschappen en de meest bijzondere technieken en maak je eigen bewerkte tas of riem.

In de workshops/minicursussen gaan we dieper in op de  voorkomende technieken van het ambachtelijk leer bewerken.

In de volgende technieken kun je je bekwamen:

Stempelen van leer:

Met behulp van ponsen wordt een in het leer aangebrachte tekening uitgeklopt. Door te kloppen op de rand van de lijnen van de tekening wordt een hoogteverschil in het leer aangebracht waardoor langzaam de tekening uit het leer tevoorschijn komt. (kijk hier voor meer informatie)

Stikken met de hand:

Handmatig gestikt leer is zeer duurzaam en heeft een hoge decoratieve waarde. Alle ins en outs worden behandeld. (kijk hier voor meer informatie)

Vlechten van leer op diverse manieren:

Vaak gebruikt om koorden of versierselen en ornamenten van leer te creëren. Een bewerkelijke maar ook zeer mooie techniek, ook goed toepasbaar als hengsel van tassen.  Er bestaan boeken vol met vlechttechnieken, maar we gaan ons richten op een aantal randafwerkingstechnieken en een losse vlecht, die de basis vormt voor meet ingewikkelde vlechttechnieken. (kijk hier voor meer informatie)

Vervormen van leer: 

Deze techniek wordt niet aangeboden in de algemene cursus ambachtelijk leer bewerken maar wel als losse minicursus

Brillenkokers gereedschap etuis, i-phone hoezen en wat al niet meer. Met deze techniek, het zogenaamde ‘wetforming’ ben je in staat diverse gebruiksvoorwerpen te maken op ambachtelijke wijze. Het leer wordt door en door nat gemaakt en met een houten mal vervormd. Dit wordt ook wel wetforming genoemd. Deze vorm moet drogen. Daarom wordt deze techniek aangeboden in een aparte mini cursus van twee dagen. .Kijk hier voor meer informatie.

Direct inschrijven

Schrijf je direct in voor deze cursus/workshop door op onderstaande button te klikken.

Direct inschrijven

Kijk hier voor een overzicht van alle geplande cursussen